[antwoord] Beveiligingscentrum meldingen uitschakelen XP

Antwoord op de vraag van de heer Biggelaar:

– Kreeg vanmorgen bij het  opstarten de melding dat ik beveiligingsrisico loop.
Hij geeft vervolgens aan dat antivir Desktop mogelijk verouderd is.
Wat kan ik daar zelf aan doen?

Inhoudsopgave:

1. Inleiding
2. Fabeltjes en opmerkingen
3. Meldingen afzetten
4. Het beveiligingscentrum uitschakelen

1. Inleiding

Je kent het wel, Windows XP SP2 zijn beveiliginscentrum, delke je zou moeten laten weten dat je computer kwetsbaar is op het internet.
Helaas werkt dit niet altijd hoe het moet. Als je een instelling wijzigt (bv Automatische updates eerst laten melden) dat Windows XP niet zo leuk vindt, dan zal hij klagen tot je het terug zet.

Maar voor alles is een oplossing, ook voor dit. In dit artikel staat beschreven hoe je de meldingen moet afzetten, of gewoon het volledige centrum uitschakelen (wat kan leiden tot een beetje snelheidwinst).

2. Fabeltjes en opmerkingen van het beveiliginscentrum

Vaak hoor je wel dingen over het beveiligingscentrum, ik heb er een paar opgesomd waar je toch rekening mee moet houden:

Met het beveiliginscentrum ben je beter beschermd tegen kwaadwilligen:

Dit is half waar, het biedt geen betere bescherming. Het is dus geen actief programma dat zoekt naar de kwaadwillige software. Het is enkel een module die een overzicht geeft van hoe het gesteld is met de beveiliging van je computer.
Als je een antivirus programma hebt, dan zal die een ‘signaal’ doorsturen naar het centrum. Het beveiligingscentrum zal dan het resultaat van dit ‘signaal’ weergeven (antivirus moet geupdate worden, firewall is inactief, …)
Spyware kent het beveiligingscentrum ook en zal het een beetje nabootsen. Het kan dus zijn dat je spyware hebt dat het centrum naboots om je te leiden naar sites met gevaarlijke inhoud. Volg dus nooit zonder na te denken de raad op van het beveiligingscentrum!

Het beveiligingscentrum kijkt na of:

– Je firewall actief is en of je er geen 2 hebt;
– Je antivirus actief is, geupdate is en of je er geen 2 hebt;
– Je gebruik maakt van automatische update van Microsoft
– Het controleert niet of je een antispyware programma hebt! Als je hierover meldingen krijgt zit je dus met spyware (dit is gelijkaardig aan het vorig besproken punt)

3. Meldingen afzetten

Het beveiliginscentrum heeft de mogelijkheid om de meldingen af te zetten zodat je dit idiote gele popups niet meer zal zien.

Dit kan je bijvoorbeeld toepassen als je graag het beveiliginsscentrum wilt gebruiken maar bijvoorbeeld je firewall niet gedetecteerd wordt.

klik

4. Het beveiligingscentrum uitschakelen

De vorige oplossing zal ervoor zorgen dat het centrum er nog is, maar de meldingen gereduceerd worden naar wat jij wilt. Dit is echter nog de aardige manier om het op te lossen, er is een natuurlijk een manier om het helemaal weg te laten gaan (met een lichte snelheidwinst als gevolg).

1.Ga naar Start > Uitvoeren (Windowsteken + R) > Typ hierin services.msc

2.Een lijst met al de services van Windows zullen hierin komen te staan. Begin hier niet in te prullen, het kan nogal negatieve gevolgen hebben als je er niet veel van kent

3.Zoek in deze lijst Security Center, dubbelklik hier dan op

4.Kies voor de functie Uitschakelen ipv Automatisch (Na het herstarten zal het center niet meer opgestart worden). Als je op Stoppen drukt zal hij meteen gestopt worden.

5.Gedaan met de vervelende meldingen, het center is volledig uitgeschakeld.

Opmerking

Sommige antispyware programma’s detecteren als het beveiligingscentrum uitgeschakeld is. Als je dus niet oppast, zullen ze ervoor zorgen dat het center automatisch terug opstart (waarbij al het werk voor niets was).
Bij Spybot S&D kan je deze actie annuleren door het gevonden ‘spyware’ het vinkje uit te zetten bij ‘Microsoft.WindowsSecurityCenter_disbled’

Comments

comments

Bookmark the permalink.

Comments are closed.