Ouder worden, jong blijven en Telomeren

Veroudering en Telomeren

Cellen delen ongeveer 80 keer en gaan vervolgens trager functioneren. uiteindelijk stil vallen ze stil. Dit wordt de Hayflick Limiet genoemd. Het blijkt dat in elke cel een mechanisme is ingebouwd, een soort van klok, dat bepaald hoe vaak een cel zich kan delen. Dit wordt gecontroleerd door de telomeren, een DNA streng die zich aan het eind van elke chromosoom bevindt. Elke keer dat een cel zich deelt, gaat er een stukje van het DNA, een deel van de telomeer, verloren. Elke generatie cellen heeft dus kortere telomeren dan de voorgaande generatie. Hoe korter de telomeer, hoe trager en minder goed de cel zijn werk zal verrichten en hoe minder het lichaam zich zal kunnen verdedigen tegen veroudering en ziekte.

telomeer telomeren chromosoom www.ohwzo.nl.jpg

Er zijn verschillende dingen die we kunnen doen om ervoor te zorgen dat het korter worden van de telomeren trager verloopt. Is dit misschien de sleutel naar onsterfelijkheid? … Meer Lezen …

Comments

comments

Natuurlijke antibiotica Propolis – Bijenwas als ziekte preventie

bijenwas als medicijn propolis www.ohwzo.nl (5).jpgPropolis is een lijm achtige substantie, gemaakt door honingbijen uit knoppen, sap van planten en bomen (meestal hars), en andere botanische bronnen. Propolis wordt door bijen gebruikt om ongewenste kieren en openingen in het nest te dichten en de wanden te bekleden. De kleur van propolis varieert per bron, maar donkerbruin komt het meest voor. Rond kamertemperatuur is propolis kleverig, maar bij lagere temperaturen is het hard en broos.

Propolis was al in de Griekse oudheid bekend om zijn geneeskrachtige werking en is een krachtig anti-bioticum.

Propolis is te beschouwen als een plantaardig antibioticum en heeft als voordeel dat het niet schadelijk is, geen bijverschijnselen geeft en de darmflora -de gunstige darmbacteriën- niet aantast (i.t.t. reguliere antibiotica).
Propolis heeft echter niet de kracht van de reguliere antibiotica, zodat bij ernstige problemen toch de reguliere vorm gebruikt dient te worden. Propolis heeft dankzij de ontelbare (vluchtige) bestanddelen een zeer eigen balsemende geur en bevat talrijke vitamines (A, B, C, E) en sporenelementen.

Eigenschappen:

 • verbetering activering van het afweersysteem
 • stimuleert het immuunsysteem
 • remt bacterie en virus groei
 • is schimmelwerend
 • is ontstekingsremmend
 • bevordert weefsel- en celgroei
 • verstevigt de bloedvaten
 • bevordert de opslag van glycosiden
 • verbetert de werking van de klieren
 • ziekteverwekkers worden niet resistent voor Propolis zoals bij reguliere antibiotica
 • versterkt de werking van bv. Penicilline
 • kan naast alle reguliere medicijnen worden gebruikt

… Meer Lezen …

Comments

comments

Q10 co enzym : uitleg werking en effect van het supplement

– Wat is co-enzym Q10 ?
– Energie
– Antioxidant
– Ademhaling
– Studies met Q10 naar het effect op het hart
– Q10 en voedsel
– Effect van Q10 co-enzym

hart www.ohwzo.nl.jpgQ10 is een natuurlijke stof (een verbinding). Je kunt Q10 dus vergelijken met een soort van vitamine. Co-enzym Q10 komt van nature in vrijwel iedere lichaamscel voor. Je lichaam kan zelf co-enzym Q10 aanmaken en doet dan dus ook. Q10 wordt ook wel “ubichinon” genoemd, wat is afgeleid van het woord “ubiquitous” wat letterlijk zoiets betekent als “komt overal voor”.

Q 10 heeft vele namen en staat onder meer bekend als CoQ10, Co-enzym Q10, ubiquinone of ubidecarenone. De stof heet Q10, omdat in de chemische structuur 10 dezelfde stukken molecuul aanwezig zijn in de zogenaamde staart van het molecuul. … Meer Lezen …

Comments

comments

Melk is slecht, versnelt veroudering en versterkt de botten niet.

melk is slecht www.ohwzo.nl.jpgVeel melk drinken is niet gezond en versnelt veroudering. De drank verkleint de kans op botbreuken niet. Voor yoghurt en kaas geldt het omgekeerde, stellen Zweedse onderzoekers.

Hun bevindingen zijn dinsdag gepubliceerd in het ‘British Medical Journal’, bericht de BBC. Zij onderzochten ruim 100.000 mannen en vrouwen in de jaren 80 en 90 en hielden hun gezondheid tien tot twintig jaar daarna in de gaten door middel van vragenlijsten.

Vrouwen die meer dan drie glazen melk per dag dronken, hadden twee keer zoveel kans om vroegtijdig te overlijden als vrouwen die minder dan een glas melk per dag dronken. Vrouwen die veel melk dronken hadden ook vijftig procent meer kans op een heupbreuk. Voor mannen golden botbreuken en eerder overlijden in iets mindere mate. Suikers in melk (lactose en galactose) zouden de boosdoeners kunnen zijn, want uit studies bij dieren bleek dat die het verouderingsproces versnellen.

De wetenschappers vragen zich af of het advies om veel melk te drinken tegen botontkalking nog wel stand kan houden. Men vindt echter dat meer onderzoek nodig is voordat daarover conclusies kunnen worden getrokken.

 Waarom wordt melk aanbevolen ?

Als je maar vaak genoeg iets zegt en de media handig gebruikt, jaar in jaar uit, van generatie op generatie, dan wordt iets een waarheid. Maar eigenlijk is het allemaal begonnen om geld. … Meer Lezen …

Comments

comments

Hydroxytryptophan – Serotonine en 5-HTP – Uitleg, werking en advies

5 htp L 5 hydroxytryptophan ohwzo.nl.jpg

Je lekker voelen heeft te maken met van alles. Je fysieke gezondheid gaat hand in hand met je geestelijke gezondheid. Je gevoel heeft onder andere te maken met: tryptamine, 5-Hydroxytryptophan, Serotonine, Monoamine-transporters, en precursors… Hieronder wat uitleg om het te verduidelijken. … Meer Lezen …

Comments

comments

Eieren zijn gezond – 10 wetenschappelijke onderbouwde redenen om meer ei te eten

Eieren zijn erg voedzaam. Zo voedzaam dat we ze eigenlijk tot de superfoods kunnen rekenen. Ze zijn geladen met voedingsstoffen, waarvan sommige zeldzaam in het dieet van de gemiddelde moderne eetgewoonten

De studies tonen duidelijk aan dat het eten van 3 hele eieren per dag volkomen veilig is. Er is geen bewijs dat het eten van meer eieren dan dat schadelijk zou zijn, het is gewoon onbekend terrein”, het is simpelweg niet onderzocht in deze studies.

Eieren zijn ook goedkoop, gemakkelijk te bereiden en gaan met bijna alle voedsel en smaken geweldig samen. 

Hier zijn 10 gezondheidsvoordelen van eieren.

1. 

Eieren zijn ongelooflijk voedzaam. Eieren behoren tot de meest voedzame voedingsmiddelen op de planeet. Een heel ei bevat alle nodige voedingsstoffen om van een enkele cel een baby kip te maken. 

Een gekookt ei bevat:

 • Vitamine A: 6% van de ADH.
 • Foliumzuur: 5% van de ADH.
 • Vitamine  B5: 7% van de ADH.
 • Vitamine B12: 9% van de ADH.
 • Vitamine B2: 15% van de ADH.
 • Fosfor: 9% van de ADH.
 • Selenium: 22% van de ADH.
 • Eieren bevatten ook behoorlijke hoeveelheden vitamine D, vitamine E, vitamine K, vitamine B6, calcium en zink

Een ei heeft 77 calorieën, 6 gram eiwit en 5 gram gezonde vetten. Eieren bevatten ook diverse andere sporen van voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de gezondheid. Ze bevatten een beetje van bijna elke voedingsstof die we nodig hebben. Met wei of omega3 verrijkte eieren zijn nog beter. Zij hebben meer omega3 vetzuren en meer vitamine A en E (2, 3). 

ei.jpg

 2.

Eieren zijn rijk aan cholesterol, maar ze hebben geen negatieve invloed op het cholesterolgehalte. Een ei bevat 212 mg cholesterol, dat is meer dan de helft van de aanbevolen dagelijkse inname van 300 mg. 

Maar … het is belangrijk om in gedachten te houden dat cholesterol niet noodzakelijkerwijs cholesterol verhoogt in het bloed. De lever produceert elke dag grote hoeveelheden cholesterol. Wanneer we meer eieren eten, produceert de lever minder cholesterol, dus het egaliseert zichzelf op die manier.

… Meer Lezen …

Comments

comments

10 keer: Het meest gezonde eten, waarom het zo gezond is en tips voor de bereiding ervan

Gezond Eten #1: Citroen

citroen www.ohwzo.nl.jpg

Waarom het gezond is:
— 1 citroen heeft meer dan 100 procent van je dagelijkse inname van vitamine C en dat hetlp het verhogen van de “goede” HDL-cholesterol en helpt botten te versterken.
— Citrus flavonoïden in citroenen kunnen helpen de groei van kankercellen af te remmen en werkt ontstekingsremmend.

Tip:
Voeg een schijfje citroen toe aan groene thee. Een studie wees uit dat citroen het vermogen van het lichaam om antioxidanten in de thee te absorberen verhoogt met ongeveer 80 procent.

Gezond Eten #2: Broccoli … Meer Lezen …

Comments

comments

De effecten van stoppen met roken in verschillende stages

Roken is een gevangenis waar vaak maar moeilijk uit te ontsnappen is. Het ontstaat in onwetendheid of stoerdoenerij op een moment dat je zwak bent of denkt het beter te weten.

Stoppen met roken is moeilijk maar kan voor iedereen en heeft heel veel voordelen.

Waarom zou je jezelf bloot blijven stellen aan gif dat ervoor zorgt dat je eerder sterft en wat je door de verslaving nodig hebt om je normaal te voelen.. Zonder deze verslaving voel je je vanzelf normaal..!

10492228_857776750910004_6248518773234473022_n.jpg

– Na 20 minuten stoppen

De snelheid waarop het hart pompt en de algehele bloeddruk worden weer normaal.

– Na 12 uur stoppen … Meer Lezen …

Comments

comments

10 mentale trucs voor een effectieve workout

Als het gaat om sporten en gezond bezig zijn , we hebben allemaal onze eigen manier van doen . Sommigen willen lopen , anderen nemen een ​​yogales of fietsen of zwemmen. Sommigen van ons willen de nieuwste sportkleding ; voor anderen is dat niet belangrijk .

Hoeveel aandacht geef je de rol van de geest in de oefeningen die je doet ? We zouden maandenlang onderzoek kunnen doen naar de nieuwste fiets of paar sneakers , maar als we niet trainen en correct bezig zijn in de geest, dan kunnen de oefening nooit het volledige potentieel te bereiken .

Mindfulness ohwzo.nl.jpg

Simpel gezegd , als we willen dat ons lichaam fit is , moet onze geest dat ook zijn. … Meer Lezen …

Comments

comments

Waarom zijn gluten slecht ?

Gluten zijn niet slecht! Maar..

In de jaren 50 gebruikten boeren zeer agressieve pesticiden. Deze pesticiden waren zo sterk dat niet alleen de insecten ervan dood gingen maar ook het graag. In principe was het beter geweest dat men toen ‘beter’ pesticiden zou zijn gaan maken maar boeren hadden geen zin of tijd hier op te wachten en hun oogsten te zien mislukken.

Als reactie heeft men het graan sterker gemaakt. Dit door kruisen en genetische manipulatie.

Als gevolg bleef het graan leven en het leek er even op dat het probleem was verholpen. Een naar bij effect wat men niet heeft voorzien achter was dat onze darmen niet helemaal opgewassen zijn tegen dit nieuwe sterkere graan en meer dan 80% van alle mensen op dit moment een (vaak zwakke) vorm van gluten intolerantie ervaart.

sterker graan, zwaarder op de maag

Gluten.. Sterk graan..

Je kent het vast wel. Misschien is het je nooit opgevallen maar als je ‘s avonds een bord pasta eet ben je na het eten een stuk moeër dan wanneer je bijvoorbeeld rijst hebt gegeten. … Meer Lezen …

Comments

comments