Partitie verkleinen in Windows 7

Hebt u geen vrije harde schijf of partitie, maar wilt u wel een tweede besturingssysteem naast Windows 7 plaatsen, dan kunt u de partitie van Windows 7 verkleinen en een nieuwe partitie ernaast plaatsen.

Dit gaat door de Windows Verkenner te openen en met de rechtermuisknop op Computer te klikken. Kies Beheren / Schijfbeheer en klik daarna met de rechtermuisknop op de partitie waarop Windows 7 staat. Kies Volume Verkleinen en wacht de analyse af. Pas eventueel de keuzes van Schijfbeheer nog aan en bevestig ze dan met een klik op Verkleinen. Zodra de verkleining van de partitie klaar is, ziet u in het Schijfbeheer een tweede partitie met een zwarte balk. Dat is de lege ruimte waarin dan Windows XP of een ander besturingssysteem geïnstalleerd kan worden.

Let wel: de ingebouwde partitiemanager van Windows 7 is wel vrij beperkt. Zelfs acties die het programma in theorie wel zou moeten kunnen uitvoeren, kan het om ogenschijnlijk onverklaarbare reden soms niet voltooien. Loopt u met Schijfbeheer tegen problemen aan, dan raden wij aan om een tool te gebruiken zoals Parted Magic of Easeus Partition Master Home Edition. Het handige van het tweede tooltje is dat het ook onder Windows draait. De eerste is een aparte boot-cd met een aangepaste Linux-omgeving.

Comments

comments

Bookmark the permalink.

Comments are closed.